© Copyright Fred van Bergeijk Fotografie – All rights reserved.

Bloemrijke akkerranden

Wat me opviel tijdens een fietstocht over het Drentse platteland, in de regio Assen, is dat langs steeds meer akkers een strook met vrolijke zomerbloemen bloeit. Vorig jaar had ik al een aantal stroken gezien, maar dit jaar zijn het er veel meer. Maar die stroken worden niet alleen ingezaaid voor hun schoonheid. Die bloemrijke akkerranden bieden voor de boeren een aantal voordelen. Zo kunnen ze er vaak subsidie voor ontvangen. Daarnaast bevorderen ze de biodiversiteit. Hierdoor worden de natuurlijke vijanden (zweefvliegen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen) van bijvoorbeeld bladluis en andere plaaginsecten aangetrokken. Daardoor hoeven ze minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken, wat goed is voor het milieu en de boer kosten bespaard. Daarnaast vormen akkerranden langs slootkanten een buffer, zodat minder bemestings- en bestrijdingsmiddelen in de sloot terecht komen. Dit draagt bij aan de kwaliteit van het oppervlaktewater. In de bloemenstrook zitten bijvoorbeeld klaproos, korenbloem, gipskruid, lupine, margriet, phacelia, komkommerkruid, zonnebloem, koriander en ganzebloem. Zie het voorbeeld op de foto.