© Copyright Fred van Bergeijk Fotografie – All rights reserved.

Perseïden

De afgelopen nachten heb ik geprobeerd om wat foto’s te maken van zgn “vallende sterren”, of meteoren, wat in feite niets meer is dan ruimtestof dat verbrandt als het door onze dampkring vliegt en daarbij een lichtstreep achterlaat. Deze stofdeeltjes zijn afkomstig van de Perseïden-meteorenzwerm, achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Deze Perseïden, zoals men ze gemakshalve noemt, kunnen ieder jaar om deze tijd (ongeveer tussen 10 en 14 augustus) voor een mooi schouwspel zorgen aan de nachtelijke hemel.

Maar dit jaar viel het allemaal wat tegen. De eerste twee nachten moest ik binnen het uur al weer inpakken doordat het bewolkt werd en zelfs stevig ging regenen. Afgelopen nacht was het zicht beter, maar was het aantal Perseïden al duidelijk minder geworden. In de drie nachten heb ik zo’n 30 Perseïden met het blote oog waargenomen. Op de foto’s zijn er maar 4 van terug te vinden. Wel waren er opvallend veel satellieten en vliegtuigen op de foto’s te zien. Sommige mensen denken ten onrechte dat dat ook Perseïden zijn, zoals ik zag op editienl. Op bijgaande foto een opname van vorig jaar. Toen gebruikte ik nog een sluitertijd van 30 seconden, waardoor de sterren streepjes worden. Inmiddels gebruik ik een sluitertijd van 20 seconden, wat mooiere sterren toont. Nu graag nog wat mooie Perseïden erbij! Dat wordt pas 2014 vrees ik.